< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

  Nemaz nezināju, ka arī vecās dziesmas ir foršas

  Nemaz nezināju, ka arī vecās dziesmas ir foršas

2021-12-29, 08.53

2021. gada noslēgumā ”Skolas somas” ietvaros Ances pamatskolas skolēniem bija iespēja noskatīties divas koncertlekcijas – “Kino mūzikas vēsture” un ”Sprādziens mūzikā”. Lai arī abas ir veidojusi un ieskaņojusi Mika Abaroniņa vadītā autoru komanda, dzied pārsvarā viens dziedātājs, tās bija ļoti dažādas. Stāstot par kino mūziku, autori izmantojuši daudz specefektu, lai radītu iespaidu, it kā skatītos filmu. Savukārt filma par rokmūzikas vēsturi ierakstīta studijā. Pēc noskatīšanās skolēni arī izpildīja autoru piedāvātās krustvārdu mīklas par koncertlekciju tēmām.

Skolēniem bija interesanti uzzināt, kā radās pirmās kinofilmas, bija pārsteigums, ka tās nebija krāsainas, kā sauca pianistu, kas spēlēja mēmajām filmām pavadījumu.  Daļu no filmām viņi bija redzējuši, tāpēc arī mūziku atpazina, varēja pat dažas dziesmas dziedāt līdz. Interesanti bija tās dzirdēt citādā izpildījumā. Jaunāko klašu skolēniem ļoti patika izmantotie specefekti. 7. klases skolēni nesen mūzikas stundās bija apguvuši tēmu par mūzikliem, arī par tiem tika stāstīts filmā.

9. klasei koncertlekcija ”Sprādziens mūzikā” bija kā ”punkts uz i”, jo neilgi atpakaļ mūzikas stundās runājām par džeza mūzikas rašanos, pamatpazīmēm, klausījāmies arī džeza mūziku. Bet tikai pirms nedēļas skolēni paši gatavoja stāstījumus par rokmūzikas klasiķiem. Bija interesanti papildināt zināšanas, jo starp viņu izvēlētajiem mūziķiem bija arī filmā pieminētie (ABBA, M. Džeksons, The Beatles u.c.). Tādēļ var teikt, ka izvēlētā koncertlekcijas tēma ne tikai sasaucās ar šī gada 9. klases stundu tēmu, bet to lieliski, atraktīvi papildināja. Interesanti bija arī pārējām klasēm, jo, tā kā mūzikas stundās vairāk klausāmies akadēmisko mūziku, tad te bija kas savādāks, nepierastāks. Bija interesanti uzzināt, kādi bija pirmie mūzikas atskaņotāji. Lai gan dziesmas, ko dziedāja, bija populāras daudzus gadus atpakaļ, arī šodienas skolēni atzīst, ka vairākas no tām ir dzirdējuši, un pat dažām varēja dziedāt līdzi. Paula, kas mācās mūzikas skolā, dažas no tām iemācījās spēlēt uz klavierēm.

No vienas skolnieces teiktā – “Nemaz nezināju, ka arī vecās dziesmas ir foršas”.

                                                                                      Mūzikas skolotāja Inga Šmēdiņa

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm